İletişim Hattı +90 (326) 413 1770 - 0289
Ticaret Sicil İşlemleri
• Yeni Kuruluş Sıkça Sorulan Sorular

1 - Yeni bir işyeri açtım. Ticaret ve Sanayi Odası'na mı yoksa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na mı kayıt olmam gerekir?

Ticaret Sicili Müdürlüğü' ne ve dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odası'na kaydolabilmeniz için tacir olunması gerekmektedir. Tacirin tanımı ise Türk Ticaret Kanunu'nun 14. maddesinde yapılmıştır. Buna göre "Bir ticari işletmeyi, kısmen dahi olsa, kendi adına işleten kimseye tacir denir." Diğer taraftan Maliye Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu limitin üzerinde yıllık kazanca sahip olanlar tacir sayılacağından Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt olabilirler.

 

2 - Yeni bir şirket kurmak istiyoruz. Kullanmak istediğimiz ticaret unvanının uygun olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?

Bir ticaret unvanı, Türkiye' nin herhangi bir sicil müdürlüğüne daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olan ek yapılmadan tescil edilemez. 
Daha önceden tescil edilmiş bir ticaret unvanının, Türk Ticaret Kanunun 46. Maddesi kapsamındaki ek ve işletme konusunu gösteren ilk ibaresi aynı olan diğer bir ticaret unvanına ayırt edici bir ek yapılmadan tescil edilemez. 
Örnek 1: "A İnşaat Otomotiv Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise "A inşaat Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilemez. 
Örnek 2: "B İnşaat Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise, "B Turizm İnşaat Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilebilir. 
Örnek 3: "C Turizm Limited Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise "C Turizm Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilemez. 

 

3 - Yeni kurulacak şirketin defterleri ne zamana kadar tasdik ettirilmelidir?

Şirketin tescil işleminin yapıldığı gün defter tasdikinin de yaptırılması gerekir.

 

4 - İki arkadaş ortak olarak Adi Şirket kurulabilir miyiz? Ticaret Siciline tescil ettirebilir miyiz?

Adi Şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmemiş olup, tüzel kişiliğe de sahip değillerdir. Bu nedenle adi şirketlerin ticaret siciline ve odamıza kaydı söz konusu değildir. Her bir ortağın ayrı ayrı şahıs işletmesi olarak kaydı gerekir.

 

5 - Yabancı uyruklu gerçek kişiler Gaziantep'te kurulu bir şirkete ortak olabilirler mi? İstenen evraklar nelerdir?

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu 17.06.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun ile yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler Türkiye'de yeni kurulacak bir şirkete veya mevcut kurulu bulunan bir şirkete ortak olabilirler. Yeni kurulacak veya kurulu bir şirkete ortak olmak isteyen yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler için www.gto.org.tr adresinden Ticaret Sicili Tescil İşlemleri başlığından Limited/Anonim Şirket tıklanır, Kuruluş İşlemleri bölümünden İstenen Evraklara girilmesi halinde gerekli evrak listesine ve matbu evraklara ulaşılabilir.

6 - Şirket unvanımızda " TÜRK " ibaresini kullanabilir miyiz?

Ticaret unvanlarına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri Bakanlar Kurulu Kararı ile konulabilir. (Türk Ticaret Kanunu'nun 46.maddesi, Ticaret Sicili Yönetmeliği' nin 44.maddesi)

7 - Şirket merkezimiz İstanbul'dur. Gaziantep'te merkeze bağlı bir işyeri açtık. Müdürlüğünüze kayıt ettirmek zorunda mıyız?
Türk Ticaret Kanunu'nun 48.maddesi ve Ticaret Sicili Yönetmeliği' nin 120.maddeleri uyarınca şube olarak kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Ticaret Sicil Menü

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç